Tips på hur man kan ge bra service åt en funktionsnedsatt kund

Idag tänkte jag ge lite tips på hur man bemöter en kund som har en funktionsnedsättning. Och de här tipsen tar jag från vad jag själv har erfarit.

  1. Se kunden i ögonen och prata med hen. Titta INTE på hen´s sällskap då du pratar till/om kunden. Jag får då och då vara med om att den som ger service, tittar och pratar till mitt sällskap, trots att det är jag som ska ha produkten/tjänsten. Då har jag lärt de flesta av de som jag umgås med, att de ska vara tysta och låta mig svara. Är det så att kunden har talsvårigheter och inte kan svara själv, så svarar hen´s sällskap
  2. Ha tillgängliga utrymmen. T.ex. en bra rullstolsramp gör att t.ex. jag och många andra i rullstol, återkommer gärna till servicepunkten. Och, kom också ihåg att inte ha något ivägen för rampen och dörren. En rullstol kan behöva bra med utrymme för att komma in i en byggnad.
  3. Sista tipset är en tillgänglig invaparkering. På många ställen brister det med att man har t.ex. invaparkeringen på sådant ställe där det är svårt att få ut en rullstol på. Då vi rullstolsburna ska ha ut våra rullstolar ur en bil eller då vi själva ska ur en bil till rullstolen, behövs bra med utrymme.

Till sist vill jag lyfta fram en icke nämnd småföretagare(jag har inte frågat lov om att nämna henne, så därför gör jag inte det), som gång på gång gör att jag känner mig välkommen. Hon t.ex. pratar direkt till mig och inte mitt sällskap, hon kommer ut till parkeringen för att betjäna mig om jag kommer ensam dit. Och så hjälper hon mig, tillsammans med mitt sällskap, ut från byggnaden.

Sådan service gör att jag kan leva ett självständigare liv utan att behöva ta till t.ex. personlig assistenter. Och det är självständigt liv som många funktionshindrade personer strävar efter.

Om ni vill diskutera saken mera ingående med mig, så är ni välkommen att höra av er. Vi kan diskutera per telefon/internet och då Coronan har lugnat sig så kan jag också komma ut till diverse ställen och ge tips/råd hur NI kan göra din plats tillgänglig. Mina kontaktuppgifter hittar ni på min hemsida www.maskrosstina.fi

Lämna en kommentar