Möjligheter att ta sig från punkt A till B

Något som alltid varit en stor lättnad för mig är att kunna köra bil själv, för att vara mera självständig. Men ändå händer det då och då att jag behöver anlita färdtjänst, d.v.s. taxi eftersom det är inte så vanligt med inva-anpassade kollektivmedel här på landsbygden. Förut åkte jag en del buss, chaufförerna var snälla och lyfte mig in i bussen om den inte var anpassad. Men med åren blev jag tyngre och även sämre i kroppen, så jag ville inte riskera varken chaufförens eller min hälsa, så jag slutade åka kollektivt här hemma. Men oj vad trevligt det var ”på den tiden”, då man fick känna sig mera som en del av samhället och åka med andra resenärer. Så jag skulle önska att det skulle finnas mera möjligheter med att åka kollektivt, både för oss i rullstol och barnfamiljer med barnvagnar.

Andra gånger jag anlitar taxi är då jag skall på terapier. Det är inte lätt att ta egen bil till ett ställe då man inte vet hur många parkeringsplatser som är lediga där.

Sedan FPA resorna har börjat skötas via en beställnings-central, har diskussionen varit rätt livlig kring ämnet. Då man beställer resan, så vet man inte vilken bil som dyker upp, om inte chauffören ringer dagen före då han tagit emot resan. D.v.s. det kan vara en helt okänd chaufför, som kanske inte heller kan ens modersmål. Jag har haft turen att jag får välja själv vilken chaufför jag anlitar, men ”fasar” för att den dagen kommer då jag inte får välja mera. Orsak? Jo, för jag vill känna mig säker och trygg med chauffören. Jag vill ha en chaufför som känner mig och vet när jag behöver hjälp. En som jag kan prata och förklara för då jag har något ”på hjärtat”.

Nu har man i grann-staden tagit i bruk nytt system där man inte mera får välja egen chaufför om man har funktionshinder, vilket har även ”stött på patrull”, både från förenings-livet samt privatpersoner som drabbas. Och bra är det att man sagt ifrån..för nu har beslutsfattarna i staden lyssnat på sina invånare och skall göra något åt problemet.

Här nedan följer artiklar som handlar om systemet i Vasa, ifall ni vill läsa.

DEBATT

Artikel

Lämna en kommentar