Mina sportlov gick för det mesta i rehabiliterings tecken

Ja, en dag som denna, sportlovets första dag, satt man i unga dagar för det mesta i taxi på väg ner till Folkhälsan´s Habiliteringsavdelning i Helsingfors. Några gånger kunde jag ta flyget också. I många år planerades nämligen mina rehabiliteringsperioder in dels på sportlovsveckan, men också de två första veckorna av sommarlovet. Så, jag visste hela tiden vad jag skulle göra de veckorna, jag behövde inte planera annat.

Det kunde vara tunga resor, men det gick ändå rätt bra(jag höll mig sysselsatt med att bl.a räkna broar då vi började närma oss målet, så då visste jag när vi skulle vara framme 😀 ). Och, så tog vi förstås en och annan paus längs vägen. Då jag ännu var omyndig, så följde mina föräldrar med på resorna, men då jag fyllde 18 år så började jag åka ner själv med taxichauffören, som alltid var den samme. Så jag kände mig trygg med honom.

Jag har varit på flera olika rehabiliteringsställen genom åren. Förutom ovannämnda, så har jag också varit på Orton(även det finns i Helsingfors). Och så Norrvalla i Vörå före det stängdes. På de två sistnämnda har jag varit i vuxen ålder.

Utprovning av cykel, på ”Habben”.

Speciellt tiden på Habben minns jag som fina minnen. Jag trivdes ”i det stora hela” bra, trots att jag hade hemlängtan då och då. Vi hade mycket program, det var inte bara träning. Det kunde också vara t.ex. restaurangbesök och besök en del turistmål som exempelvis Högholmen.

På bilden till höger ser ni en liten jag, där jag provar ut en cykel. Utprovning av hjälpmedel ingick också i programmet på en del rehab. ställen. Jag har inte frågat lov om att publicera bild på ansikten, därför har jag redigerat lite.

Orton och Norrvalla vistelserna har jag också en del fina minnen ifrån, trots att det inte innebar så mycket utevistelse där förutom i närområden.

Varför har jag fina minnen? Jo, det har varit bra personal, man har känt att man har blivit bra omskött. Och det sociala livet med de andra som varit på ställena på samma gång, har också ”lyft upp” perioderna där.

Träningen jag fick på de olika ställena och de olika gångerna har också varit till nytta. Det har bla. inneburit ny kunskap för att leva ett så självständigt liv som möjligt.

Skulle ni vilja höra mera om mitt träningsliv? Hör av er, jag ställer gärna upp som föreläsare eller om vi diskuterar i små grupper!

Lämna en kommentar