Hemma träning eller åka på diverse terapier?

Ja, det är frågan. Som svar skulle jag säga att både och är bra för min del i alla fall, men det är förstås individuellt.
Jag har nu i cirka halvår fått förmånen att ha hjälp med stå träning hemma, både av proffesionell hjälp men även ibland av vänner och, om möjlighet ges, så står jag även då jag har personlig assistent på besök. Jag hade stå träning ensam före jag fick hjälp av en kommun anställd, men det kändes inte så tryggt alla gånger, ska jag erkänna. Bara det att flytta över till ståstolen från rullstolen, kunde kännas osäkert. Och tänk om något hände medan jag stod upp? 
Utöver det så har jag även vatten- och fysioterapi som jag åker till grannkommunerna för att få. Ja, och så har jag förstås haft Cross Fit också den här hösten, vilket jag kommer att fortsätta med efter nyår, har jag bestämt. Orsak? Jo, för jag tycker att det räcker inte med de gånger jag har beviljat från FPA vad gäller vatten-och fysioterapi, utan jag behöver även Cross Fit. Nackdelen är att man kan inte få det betalt från FPA, så det går ur egen börs. Så, få se hur många terminer jag har möjlighet till det…

Vad är då skillnad på att träna hemma och att åka från hemmet? Jo, då jag t.ex. åker till simhallen tar det mera tid och ork av mig, så då jag äntligen kommer i bassängen eller hem tillbaks, så kan jag vara lite ”seg”. Det tar nämligen en stund och energi av en att göra sig färdig för simturen också.

Men nu just kan jag börja känna mig i bättre fysisk form, och det tror jag har att göra med att jag dels får möjligheten att stå mera kontinuerligt(cirka 1-3 ggr/vecka), och dels att jag tränar en gång i veckan med Cross Fit och emellanåt så åker jag då till simhallen eller fysio.

Summa sumarum; vad jag vill säga med det här inlägget är att jag skulle önska, precis som många andra i min situation, att FPA skulle bevilja mera terapi åt oss. Och att det ska vara möjligt att få de träningsformer man känner själv är bra för en, ersatt. Vidare ska det vara möjligt att få vara mera med och bestämma ens terapier, även de som redan ersätts. Ett exempel: jag fick ridterapi x antal år, men nu senast jag ansökte blev det avslag, fastän både jag, läkare och terapeut skrev att just den terapin verkligen är bra för mig.


Lämna en kommentar