5 år sedan jag blev Erfarenhetsexpert inom psykisk ohälsa

Studieintyg

Tänk vad tiden går. Redan är det 5 år sedan jag jag gick utbildningen till Erfarenhetsexpert vid Vasa Centralsjukhus. En utbildning som gjorde att jag började fundera på att starta eget företag. Och här är jag nu, egenföretagare med tjänster där jag kan hjälpa till att förebygga psykisk ohälsa hos personer med funktionsnedsättning genom att berätta om mina olika erfarenheter i livet. Det är allt från erfarenheter av ett aktivt liv i rullstol, till lite minde trevliga upplevelser som t.ex diskriminering och utanförskap.

Varför valde jag att jobba med att sprida mina livserfarenheter? Jo, därför att jag har upplevt flera gånger i livet, att då jag har berättat om mitt liv som funktonshindad, så har jag blivit bättre bemött och förstådd och därmed mått bättre psykiskt. Och kan jag hjälpa andra människor med funktionsnedsättning att må bättre psykiskt, så gör jag det gärna.

Jag har, trots en medfödd ryggmärgsskada som gör att jag varit rullstolsburen sedan jag var 6 år, haft ett ganska bra liv, tycker jag. Ja, förutom då upplevelserna av utanförskap och diskriminering. Jag har haft/har en stöttande familj som inte varit rädd för att ge mig ett aktivt liv, att stötta mig i studielivet(vilket i sin tur medfört att jag har bl.a yrkeshögskoleexamen), m.m.

Diskrimineringen och utanförskapen har jag upplevt utanför hemmet, som t.ex. icke-anpassade byggnader eller nedvärderande kommentarer/bemötande i studie- och arbetslivet. Och det är diskriminering och utanförskap som jag vill förebygga genom mitt jobb som bl.a föreläsare.

Men nu ska jag inte gå in på desto mer vad mitt liv har bestått av, för då blir det en hel roman 😉 Om ni är intresserade av att höra mera, ställer jag gärna upp som föreläsare(i online format i Corona tider), eller i mindre gruppdiskussioner. För mera information om vilka tjänster jag har och kontaktuppgifter, kika in på min hemsida http://www.maskrosstina.fi Ni är också välkommen att följa mig på FB/Instagram: MaskrosStina och Äventyrsrullaren. Äventyrsrullaren hittar du också på Youtube.

Lämna en kommentar