”Styrka och harmoni genom berättelser”, SAMS sommardagar

I tisdags begav jag mig till Tammerfors för att delta i SAMS sommardagar, dag 1. P.g.a jobb och lite dålig planering från min sida, kunde jag tyvärr inte delta i båda dagarna som evenemanget höll på.

Huvudtemat var hur viktigt det är med vi berättar våra egna berättelser, och hur viktigt det är att vi lyssnar till andras livsberättelser. På så vis kan vi lära oss mycket av livets gång. Vi lär oss också att känna våra medmänniskor bättre, då vi får veta vad hen har för bakgrund och vad som kan vara orsaken till varför hen är den person som den är. Som biskop Björn Vikström bl.a sa i sitt tal under dagen; ”Att lyssna och berätta är en ömsesidig gästfrihet”.
Något som Anna Caldén, ordförande för SAMS(Samarbetsförbundet kring funktionshinder r.f.) framhöll i sitt välkomsttal var bl.a att genom ”kringelkrokar” i livet så växer man. Och så är det, genom misstag växer man och vi behöver alla hantera våra känslor, våga möta dem.

Anne Salovaara-Kero berättade om sin roll som mor åt en kille med funktionsnedsättning(eller funktionsvariation som det mer och mer börjar pratas om). Hon berättade också om sitt jobb där hon bl.a möter alkoholmissbrukare och deras anhöriga. Hon framhöll det ack så viktiga; att vi bör se personen bakom en funktionsnedsättning eller bakom ett missbruk. Vi behöver ge varandra chansen att förändras och visa eventuella dolda sidor.

Dagen varvades emellan föreläsningar, med god traktering med alltifrån svampsoppa till skumgummigodis.Nästa år skall jag försöka planera min kalender bättre, och delta i SAMS sommardagar i dagarna två, men jag är glad att jag hade möjlighet att delta i åtminstone en dag, och knyta nya kontakter.


Lämna en kommentar