Hur förebygga psykisk ohälsa? Mina egna tankar om det…

Det blir mer och mer vanligt att folk börjar må psykiskt dåligt, får jag en känsla av och även större organisationer är oroliga över situationen i samhället.

Vad är det som gör att det blir en ökning av den psykiska ohälsan? Vad kan man göra åt det? Personligen tror jag att det samhälle vi har idag kräver(eller bara tror vi att det kräver? Måste jag ha fart på, p.g.a av att grannen har det?) att det ska vara full fart i t.ex. arbetslivet och i studierna. Man ska prestera alltmer, istället för att stanna upp för att tänka en själv, och det i sin tur gör att man lätt börjar känna sig otillräcklig. Och det inte bara i arbets-/studielivet utan även hemma hos familjen som det speglar av sig. Man orkar kanske inte med det man borde orka hinna göra då man har ledigt från studierna/jobbet.

Hur ”få bukt” på det då? Jo, en sak är kanske att våga börja säga t.ex. ”Stopp, nu orkar jag inte mera..nu behöver jag hjälp med studierna.”
Vad jag också personligen tror skulle hjälpa är om vi alla(både vuxna och barn, vare sig man är granne, släkting eller bara bekant), skulle börja visa lite mera medmänsklighet. Hur menar jag då? Jo, tex. gå in på en kaffe till en granne då och då, såsom man gjorde mera förr. Prata om ”ditt och datt”. Kanske t.o.m fråga: ”Vill du ha hjälp med disken?” Eller, om det är ett barn som spelar fotboll på gården: ”Går det bra med fotbollsspelandet..gör du några mål?” 

Med dessa egna tankar ska jag nu fortsätta min dag med jobb och studier. Ha en fortsatt bra dag!

Lämna en kommentar