Ett sjukhus där barn känner sig välkommen enda från början

Ja, det tror jag det nya sjukhuset i Helsingfors kommer att lyckas med. Orsak? Jo, då man har anmälningsautomaterna på barnets nivå. Barnet får därtill en trevlig och kanske lugnande start på sitt sjukhusbesök då de får välja vilket djur dom vill vara.

Möjligheten att barnen/ungdomarna skulle kunna ha kontakt med sina kompisar hemma, via t.ex. Skype, kan också göra sjukhusbesöken lättare. De får hänga med vad som händer i skolan och vara med i planeringen av nästa kompisträff då de kommer hem från sjukhuset, m.m.

Tänk om man redan på den tiden då jag ”bodde” på sjukhus, kunde ha så bra kontakt hemåt. Det blev många ensamma stunder i sjukhussängen, speciellt då jag var inlagd på sjukhus i Helsingfors, cirka 400 km hemifrån. Jag minns så bra hur nästan tåren började rinna då jag någon enstaka gång kunde höra något österbottniskt dialektord i korridoren.

Ett annat minne som av någon anledning fastnat i minnet är hur barnsjukhuset som jag låg på flera gånger, redan då såg rätt tråkigt och gammalt ut.

Jag är glad för att dagens barn får den vård de behöver på ett fint och modernt sjukhus. Och att dom också, tack vare insamlingar, kan få mjuka och gosiga kramdjur att hålla om då det känns som svårast.

Här hittar ni artikeln från Vasabladet om sjukhuset, om ni vill läsa: Nya barnsjukhuset

Lämna en kommentar