Anhörig till alkoholmissbrukare, resultat av helgens uppdrag

Det blev en fin liten stund jag fick i Malax då jag var dit förra helgen och berättade om vad man ska tänka på då man är anhörig till alkoholmissbrukare(ur min erfarenhets synvinkel). Det kom ett tiotal personer till Café Eternell. Och vet ni vad..jag var inte ens så nervös som jag trodde att jag skulle vara, så det kändes riktigt bra och avslappnat.

Det blev också en bra diskussionsstund, och det gillar jag då jag är ute på mina uppdrag. Det är alltid trevligare då folk vill diskutera kring ämnet.

Jag tänkte att jag kunde, på samma gång som jag skriver det här inlägget, ge er läsare också lite ”vägkost”, ifall ni har någon i er närhet som har problem med alkoholen.

1) Kanske det viktigaste, skäms inte för det utan sök hjälp. Du är inte ensam om att vara anhörig   och/eller orolig över din granne, kompis o.s.v. Det och det finns bra, proffessionell hjälp att fås  (t.ex. från Pixnekliniken i Malax, tfn. 040-6508112).

2) Tänk på dig själv, gör saker som du gillar och orkar med på din fritid.

3) Låt missbrukaren ta ansvar över sitt liv, men hjälp honom om så behövs(men inte för mycket!) Har ni t.ex. gemensam ekonomi, så bör du givetvis hjälpa till där så det inte stjälper.

4) Alla kan hjälpa/stöda en anhörig(eller missbrukare för den delen). Det kan räcka med att du frågar  den anhöriga vad hen tycker om dagens väder. Säg åt henne att du vet om hen´s situation, och att  du finns där om hon vill ha hjälp/stöd.
Och, kom ihåg..vill inte missbrukaren ha hjälp till nyktert liv, så kan du inte heller hjälpa! Det är från honom själv viljan måste komma.

I.o.m mässan så kom det också ut en tidning, Existens med temat Hälsa och livsglädje, där det ingår en artikel om mig som Erfarenhetstalare. Kan fås från Café Eternell, men finns inte i så jättestor upplaga, så vill ni ha så skall ni kontakta Anne Manner så snart som möjligt.
Lämna en kommentar