Tankar kring bilfria dagen

Igår var det ”Bilfria dagen”, en dag då man uppmanar folk att lämna bilen hemma och köra kollektivt. Frågar du mig, så är detta en dag där man glömmer den del av Finlands befolkning som inte har möjlighet till att åka kollektivt; rullstolsburna..folk som går med rollator kan ha svårt att ta sig in i en buss m.fl.

Visst är det bra att folk åker kollektivt och sparar på vår natur, men hur ska vi som hör till den där gruppen, kunna ”medverka”, då det inte finns anpassade kollektivmedel överallt i vårt land och på alla linjer som körs? Låt mig ta ett exempel som hände mig i veckan..jag skall till huvudstaden med tåg och skulle åka en lördag..Men, p.g.a banarbete så är jag tvungen att åka redan fredag kväll och ”på kuppen” betala en extra hotellövernattning. Dessutom var det inte bara så att ta beslutet att åka en dag tidigare, det skulle också passa min hjälpande hand, som har ett annat jobb vid sidan av.

Jag vet att det är inte lätt ekonomiskt för t.ex. bussbolag att skaffa anpassade bussar. Men vad jag och många andra med mig skulle önska, är att dagens Finland skulle börja tänka till lite här, och börja göra det lättare för bussbolag att skaffa bussar som är tillgängliga. Att alla som bedriver verksamhet inom det här området, skulle tänka till lite då man t.ex måste göra banarbete..att man då även skulle ha en nödlösning åt de passagerare som blir ”lidande”.


Lämna en kommentar